Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-09@02:15:10 GMT

بیل‌های مکانیکی زیر «گنبد کبود» مراغه!

تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۸۰۷۵۵۹

فرقی نمی‌کند، «گنبد کبود» خوانده شوند، «آرامگاه مادر هلاکوخان» یا «برج مدور» در مراغه! آن‌هم وقتی برای ایجاد طرحِ مجتمع تجاری دورشان را گودبرداری می‌کنند و برایشان اهمیتی ندارد حرکتِ ماشین‌های سنگین دور این دو برج ایلخانی لرزش دارند و آسیب!

به گزارش ایسنا، شاید صد قدم هم فاصله ندارند بیل‌مکانیکی‌ها و جرثقیل‌ها با «برج ‌مقبره­‌های کبود و مدور» مراغه در آذربایجان شرقی؛ همان‌ استانی که «مسجد ارگ علیشاه»اش را هم تا نزدیکی تخریب بردند برای ساختِ پارکینگ! و این بار در مراغه‌ی تاریخی؛ دو بنای قدیمی و ارزشمند در وسطِ شهر قرار است طعمه‌ی طرح‌های درآمدزای سرمایه‌داران شود، با نام «طرح ساماندهی محوطه برج کبود و مدور».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ناصر دبیر، دبیر کارگروه مطالعات ایلخانی انجمن تاریخ‌پژوهان شهرستان مراغه در این زمینه به ایسنا توضیح می‌دهد: بیش از 10 سال گذشته طرحی با نام «طرح ساماندهی محوطه برج کبود و مدور» در حریم درجه یک، در دو بنای تاریخیِ «گنبد کبود» و «برج مدور» آغاز به کار کرد، اما پس از مدتی این طرح را اصلاح کردند تا بر اساس آن 30 درصد از محدوده‌ی درنظر گرفته شده، مکانی تجاری و درصد بیشتر فضای آن برای طرح ساماندهی محوطه به صورت باغ در نظر گرفته شود، اقدامی که فقط روی کاغذ بود و هیچ عملیاتی در راستای اجرائی کردن آن مشاهده نشد.

این فعال حوزه‌ی میراث فرهنگی شهرستان مراغه در ادامه با بیان این‌که متاسفانه تا امروز فقط بحث تجاری‌سازی این طرح، مطرح شده و عملیات آن در دست اجرایی شدن است، می‌افزاید: هیچ بخشی از فضای فرهنگی، فرهنگسرا و حتی خرید دو خانه تاریخی که قرار بود به این محوطه اضافه شود، تا امروز در دستور کار قرار نگرفته‌اند.

او همچنین به تاکید مسئولان این پروژه نسبت به داشتن مجوز برای انجام این عملیات اشاره می‌کند و می‌گوید: این در حالی است که معتقدیم آن‌ها هیچ مجوزی ندارند، چون مجوز ساخت هر ساختمان از درخواست، شروع و با صدور پروانه‌ی ساخت تمام می‌شود، در حالی که گودبرداریِ در حال انجام در این محوطه، در وسعت بزرگتری شکل گرفته است، این نشان می‌دهد نه تنها برای ساختمان و اصلاحِ فضاها مجوز ندارند بلکه برای گودبرداری‌ها نیز مجوزی در اختیار ندارند.

وی با اشاره به روندی که در طول ۱۰ سال گذشته برای این پروژه در پیش گرفته شده است، ادامه می‌دهد: در طول چند سال گذشته با آغاز عملیات اجرائی شدن طرح؛ دادستانِ شهر با اعتراض سازمان و دوستداران میراث فرهنگی پروژه را متوقف می‌کرد، ولی مسئولان آن بار دیگر کار خود را از سر می‌گرفتند، اما این بار با اعتراضات مردمی، کارشناسان و انجمن‌های مردم‌نهاد و دوستداران میراث فرهنگی، تاریخ‌پژوهان و گروهی از اساتید و معلمان وضعیت تفاوت دارد و از آخرین توقف پروژه در اسفند ماه سال گذشته، طرح کاملا متوقف شده و دادستانی مراغه نیز با دوست‌داران میراث فرهنگی همراه است.

او اضافه می‌کند: از حدود ۱۷ روز پیش خوشبختانه اجرای طرح متوقف شده و براساس نتایج جلسات برگزار شده، قرار است به زودی نمایندگانی از سازمان میراث فرهنگی کشور به مراغه بیایند و موقعیت را بررسی کنند و در نهایت اظهارنظرهای پایانی درباره‌ی ادامه‌ی کار، اصل طرح و مشکلات موجود را اعلام کنند.

دبیر؛ «رفع تخلف» را مقدم بر «رفع توقف»ِ پروژه در این زمینه می‌داند و ادامه می‌دهد: اهمیت در رفع تخلف بیشتر است، باید نخست آن‌ را اصلاح کرد. یک جلسه در اداره میراث فرهنگی باید با شرکت خصوصی پروژه برگزار شود، پس از آن خواسته‌های انجمن اِعمال و در نهایت رفع توقف عملیات اعلام شود.

گنبد کبود و برج مدور باقی مانده از دوره‌ی سلجوقی و ایلخانی منتظر حرکت‌ لودرها

او وضعیت کنونی «گنبد کبود» و «برج مدور»ِ مراغه را آشفته توصیف می‌کند و می‌گوید: با اعتراضاتی که در این مدت نسبت به وضعیت این بنای تاریخی انجام شده، یک دیوار آبی‌رنگ به نشانه توقف دور محوطه کارگاه کشیده‌اند، حتی در نوروز نیز گردشگران از این بنای تاریخی بازدید کردند، اما آن‌ها مجبور بودند برای دیدن این اثر تاریخی ارزشمند از فضای کارگاهی عبور کنند.

دبیر کارگروه مطالعات ایلخانی انجمن تاریخ‌پژوهان شهرستان مراغه درباره‌ی موقعیت این کارگاه نسبت به دو بنای تاریخی «گنبد کبود» و «برج مدور» اظهار می‌کند: براساس مصوبات، این طرح قرار است در حریم درجه یک این دو بنای تاریخی عملیاتی شود؛ بنابراین از ابتدا نیز تاکید شده بود تا همه ضوابط میراث فرهنگی در این زمینه رعایت شود و بر اساس توافقی که از ابتدا سازمان میراث فرهنگی و بخش خصوصی برای اجرایی شدن این پروژه داشته‌اند، باید 30 درصد طرح تجاری در این فضا، با فاصله ۲۵ متر از بنای تاریخی؛ نخست یک ساختمان در یک طبقه و به ارتقاع ۴.۵ متر و دو طبقه بعدی به صورت پلکانی، طبقه دوم در ارتفاع هفت متر و طبقه سوم نیز با ارتفاع ۱۱ متر ساخته شود، در صورتی‌که به نظر می‌رسد تا امروز اقدامات برای اجرائی شدن چنین طرحی انجام نمی‌شوند.

او همچنین به لرزش‌هایی که به احتمال زیاد به علت تردد ماشین‌آلات سنگین در منطقه به گنبد کبود و برج مدور وارد می‌شود، اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: به دنبال این ترددها و لرزش‌ها احتمال آن زیاد است که تزئینات حجیم بنا که بسیار پرکار هستند و در بناهای عصر سلجوقی یک دوره گذار به ایلخانی محسوب می‌شوند، آسیب دیده باشند.

وی می‌گوید: هفت گنبد یکی از «پنج گنج» نظامی است که به «علاءالدین» حاکم وقت مراغه در عصر سلجوقی هدیه داده شده است، بنابراین شاید عنوان اثر «نظامی» به دلیل تعدد گنبدهای مراغه بوده است، در حال حاضر نیز به دلیل وجود گنبدهای تاریخی که با هر یک از آن‌ها فصل جدیدی از خلاقیت‌ها و نوآوری‌های معماری ایرانی اسلامی آغاز یا جلوه‌گری کرده است، به شهر برج مقبره‌ها معروف است.

دبیر با بیان این‌که دست‌کم تا چند سال پیش هفت برج مقبره در مراغه وجود داشته که امروز چهار بنای آن باقی مانده است، «گنبد سرخ»، «برج مدور»، «گنبد کبود» و «گنبد غفاریه» را چهار گنبد سالم و استوار باقی مانده از گنبدهای قدیمی در این شهرستان می‌داند و می‌گوید: سه اثر تخریب شده‌ی دیگر این برج مقبره‌ها؛ یکی به نام «گوی برج» در سال 1310 و پس از ثبت ملی تخریب شد و دو بنای دیگر نیز در کنار کبود قرار داشته‌ و امروز تخریب‌شده‌اند، که در صورت ادامه‌دار بودن اتفاقات چند سال گذشته تا امروز در محدوده‌ی برج مقبره‌های مراغه، مشخص نیست این برج‌های باقی مانده تا چه زمانی می‌توانند دوام بیاورند؟

بیل مکانیکی فقط چند متر با دو بنای ایلخانی مراغه فاصله دارد...

به گزارش ایسنا، «گنبد کبود» از بناهای دوره‌ی سلجوقیان در شهر مراغه است که تزیینات به‌کار رفته در این بنا در مقایسه با سایر بناهای دوره‌ی سلجوقیان و ایلخانان مغول بی‌نظیر است. درباره‌ی زمان احداث گنبد کبود نظرات دیگری نیز وجود دارد؛ عده‌ای آن‌را مربوط به‌زمان مغول می‌دانند و عده‌ای تاریخ بنای برج را مربوط به قبل از هلاکوخان ذکر کرده‌اند. این بنای تاریخی 15 دی 1310 به شماره 135 درفهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

همچنین «برج مدور» در فاصله‌ی ده متری شمال گنبد کبود قرار گرفته‌است. روی کتیبه‌ی برج به خط کوفی تاریخ احداث بنا سال ۵۶۳ هجری نوشته شده، اما درباره‌ی نام بانی و مدفون داخل آن هیچ‌گونه اطلاعی در دست نیست و مزاری کاملاً ناشناخته‌ است.

این بنا برجی است مدوری‌شکل با ظاهری ساده که با گنبدی دوپوش پوشیده شده‌ بود؛ ولی از گنبد و سقف آن در اثر مرور زمان چیزی برجای نمانده‌ است. این بنای آجری روی سکوی بلندی از سنگ که سردابی در میان دارد، قرار گرفته‌است. آن همزمان با «گنبد کبود» در 15 دی 1310 و به شماره 136 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

برج مدور و گنبد کبود مرغه از بی‌توجهی بنالند یا از بیل‌های مکانیکی در حرکت

عکس‌ها از سیامک جاوید

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۸۰۷۵۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر فرهنگ: بنای دولت تمرکز جدی بر توسعه فعالیت‌های فرهنگی و هنری است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بنای  دولت سیزدهم تمرکز جدی بر توسعه فعالیت‌های فرهنگی و هنری است و در این راستا دوران پررونق فرهنگ و هنر را تجربه می‌کنیم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمدمهدی اسماعیلی بعد از ظهر امروز _چهارشنبه نوزدهم اردیبهشت_ در مراسم افتتاحیه سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب اظهار کرد: خدا را شاکریم که در این ایام زیبا، رویداد بزرگ سی‌وپنحپین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را آغاز می‌کنیم و این نعمت بزرگ را به تمام اصحاب فرهنگ، هنر و ادب تبریک می‌گویم‌.

وی ادامه داد: اولین روز بهار با نمایشگاه قرآن آغاز شد و چه نکو بهاری بود و سالی که نکوست از بهارش پیداست؛ مجموعه ارزشمندی از رویدادها را پشت سر گذاشتیم تا به امروز رسیدیم و جشن بزرگ آغاز نمایشگاه کتاب را برگزار کردیم‌.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: در اردیبهشت با رویدادهای فرهنگی متعددی از جمله بزرگداشت عطار، فردوسی، خیام، دهه کرامت و برگزاری نمایشگاه کتاب با مشارکت اصحاب فرهنگ هستیم‌.

اسماعیلی بیان کرد: بنای دولت سیزدهم تمرکز جدی بر توسعه فعالیت‌های فرهنگی و هنری است و در این راستا دوران پررونق فرهنگ و هنر را تجربه می‌کنیم.

وی خاطرنشان کرد: در سال گذشته بیش از ۱۲۰ هزار مجوز کتاب را صادر کردیم گه آماری بی‌نظیر است، در بسیاری از خانواده‌ها به‌دلیل مشکلات معیشتی انتظار می‌رود به حوزه کتاب توجه لازم‌به عمل نیاید اما مردم کتاب‌دوست این حوزه را رها نکردند و در سال‌های اخیر در میزان مطالعه رو به رشد هستیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: توسعه کتابخانه‌های عمومی به فصل پرافتخار در دوره جدید تبدیل شده و در ماه‌های آینده بزرگ‌ترین کتابخانه منطقه را در یکی‌از شهرهای مرکزی افتتاح خواهیم کرد، در حوزه کاغذ نیز علیرغم اینکه با تولید حدود ۵ هزار تن آغاز کردیم، سال گذشته به خودکفایی در حوزه کتاب درسی رسیدیم و با افتتاح مجموعه جدید و فناور که نیازی به استفاده از چوب ندارد، به ۱۳۰ هزار تن می‌رسیم.

اسماعیلی ضمن تشکر از نهادهای متولی در برگزاری نمایشگاه کتاب عنوان کرد: بنای دولت افزایش چتر حمایتی از مخاطبان کتاب است و در کنار تخصیص یارانه کتاب برای دانشجویان، طلاب و اساتید، موضوع اختصاص خرید یارانه‌ای کتاب برای تمام کارکنان دولت را به تصویب رساندیم که از نمایشگاه آغاز می‌شود و تا پایان سال ادامه دارد.

وی گفت: عدالت فرهنگی در نمایشگاه امسال به نحو بارزی پیش‌بینی شده و هر فرد ایرانی با مراجعه به سامانه مجازی خرید کتاب در کمتر از چند دقیقه می‌تواند کتاب‌هایی بخرد تا کتاب‌ها را رایگان درب منزل تحویل بگیرد که اتفاقی مبارک است.

کد خبر 751812

دیگر خبرها

  • معاون رئیس جمهور از تالاب حوض سلطان و گنبد نمکی قم بازدید می کند
  • وزیر فرهنگ: بنای دولت تمرکز جدی بر توسعه فعالیت‌های فرهنگی و هنری است
  • (ویدئو) جنجال تبدیل کلیسای تاریخی به مسجد به دستور اردوغان
  • دو بنای غیر مجاز در بهشهر قلع و قمع شد
  • رونمایی از کتاب تذکره الشعرای مراغه
  • ۲۷۰ هزار گنبدی واجد شرایط رای دادن هستند
  • حزب‌الله: گنبد آهنین را با پهپاد هدف قرار دادیم
  • استقبال دانشگاه آزاد از ایده‌های نو در حوزه کشاورزی، دامی و شیلات
  • اجرای طرح برخورد با خودرو‌های شوتی در مراغه
  • کسب رتبه سوم گلستانی ها در مشارکت/ وجود۷۰۰ ناظر در انتخابات گنبد