Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش آستان نیوز، کافی است هنگام زیارت در حرم مطهر، نگاهی به اطراف خود بیندازید تا جلوه‌های این عرض ارادت‌های هنری را در وجب به وجب این مکان مقدس ببینید.

برخی از این شاهکارها، همچنان با نام خالقشان شناخته می‌شوند؛ مثلاً کتیبه دور گنبد طلا که یادگار هنرافشانی علیرضا عباسی، خطاط نامدار دوره صفویه است، یا کتیبه‌های محمدحسین شهیدی مشهدی که در ایوان‌های صحن عتیق و نو از دوره قاجار تا به امروز خودنمایی می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما در این بین هستند آثاری که هم از نظر ما پنهان شده‌اند و هم نامی از خالقان آن‌ها باقی نیست یا دست‌کم در میان عموم مردم شناخته شده نیستند.

آقاحسن نقاش، یکی از همین هنرمندان دلسوخته است که یادگار ۴۸۰ساله عرض ارادتش به ساحت قدسی حضرت ثامن‌الحجج(ع) حدود دو قرن است که زیر پوشش آینه‌کاری روضه منوره از چشم‌ها پنهان است.

سبک هرات

قبل از تزئین حرم مطهر با کاشی‌های خوش‌ رنگ و لعاب، از هنر نقاشی برای تزئین در و دیوار و همچنین زیر گنبدها استفاده می‌شد.

امروزه برخی از آثار برجا مانده از این هنر را می‌توان زیر گنبد مسجد گوهرشاد مشاهده کرد؛ البته نقاشی نیاز به مرمت و نگهداری دائمی دارد و این کار هم بسیار هزینه‌بر است و هم خیلی وقت‌گیر.

بیشتر بخوانید

گذری بر تاریخ ساخت گنبد مطلای خورشید خراسان

با این‌ حال تا پیش از دوره قاجار، بخش مهمی از تزئین حرم رضوی به ویژه تزئینات مربوط به زیر گنبدها، توسط نقاشان زبردستی مانند آقاحسن نقاش انجام می‌گرفت.

آقاحسن در هرات متولد شد و از استادان مکتب نقاشی این شهر به حساب می‌آمد. هرات از دوره تیموری و به ویژه از عهد شاهرخ، مرکز پرورش نقاشان نامداری مانند کمال‌الدین بهزاد بود.

احتمالاً می‌توانیم آقاحسن نقاش را از شاگردان بهزاد بدانیم؛ چون او در سال ۹۱۴ خورشیدی درگذشت و آقاحسن حوالی سال ۹۲۲ خورشیدی، نقاشی در حرم مطهر را آغاز کرد و در این زمان به اوج توانمندی در هنر نقاشی رسیده‌ بود.

پس از دوران پرتلاطم حکومت شاه اسماعیل یکم، عصر حکومت شاه تهماسب یکم فرا رسید و در همین دوره، نخستین فعالیت‌های عمرانی عهد صفویه در حرم مطهر پا گرفت.

راه یافتن به آستان ثامن‌الحجج(ع)

درباره اینکه آقاحسن نقاش چگونه و چطور کار تزئین داخل گنبد روضه منوره را پذیرفت و آن را در زمان حکومت محمدخان تکلو بر خراسان، در دوره شاه تهماسب یکم صفوی انجام داد، دو روایت متفاوت وجود دارد؛ نخستین روایت، مربوط به خواست و میل حاکم خراسان است.

محمدخان تکلو به دلیل ارادتی که به امام رضا(ع) داشت، دستور داد در بازسازی اماکن متبرکه و تزئین آن تلاش شود و خودش بخش مهمی از هزینه‌های مربوط به این کار را پرداخت کرد که البته قسمتی از آن‌ها مربوط به کار نقاشی آقاحسن نقاش بود.

اما روایت دیگری هم وجود دارد که شواهد تاریخی، بیشتر آن را تأیید می‌کند و آن اینکه آقاحسن نقاش، خودش با عشق و ارادتی که به ثامن‌الحجج(ع) داشت، پیشنهاد تزئین داخل گنبد را به حاکم خراسان ارائه کرد و به کار نقاشی در حرم مطهر همت گماشت.

شاهد ما بر این مدعا، گزارشی است که احمد بن حسین منشی قمی در کتاب بسیار ارزشمند «گلستان هنر» آورده ‌است؛ در این کتاب که در دوره صفویه و به فاصله کوتاهی پس از وفات آقاحسن نقاش به رشته تحریر درآمده، می‌خوانیم که وی پس از اتمام کار، با بهترین شکل ممکن، بیتی را بر حاشیه نقاشی درون گنبد روضه منوره اضافه کرد: «حَسَن به گرد درت گشته بر طریق طواف / تو کعبه‌وار همه حاجتش روا کردی».

گزارش‌هایی تاریخی وجود دارد که از عبادت‌های شبانه و تهجدهای آقاحسن زیر گنبد روضه منوره، هنگام نقاشی آن صحبت می‌کنند و خبر از اشعار پرسوز و گدازی می‌دهند که این هنرمند نامی هنگام عرض ارادت به ساحت مقدس امام رضا(ع) بر زبان می‌آورده‌ است.

ظاهراً خانواده و خاندان آقاحسن در مشهد زندگی نمی‌کرده‌اند، چون او پس از اتمام کار و با وجود توقف طولانی در مشهدالرضا(ع) به زادگاهش، شهر هرات بازگشت و روزهای پایانی عمر خود را در آنجا گذراند.

وی در این ایام، مقبره‌ای برای خودش در نزدیکی آرامگاه خواجه عبدالله انصاری مشهور به «پیر هرات»، عارف نامدار قرن پنجم هجری قمری بنا کرد و تمام دیوارهای داخل آن را به بهترین شکل نقاشی نمود. تاریخ وفات آقاحسن نقاش دقیقاً معلوم نیست اما احتمالاً در حدود سال ۹۶۰ خورشیدی بدرود حیات گفته ‌است.

انتهای پیام//ف.ب

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: گنبد طلا هنرمندان ایرانی ثامن الحجج ع حرم مطهر روضه منوره زیر گنبد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۷۰۴۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازگشت کمال به آزادی: امیدوار به خاطرات شیرین

به گزارش "ورزش سه"، یکی از پرافتخارترین بازیکنان شاغل در لیگ برتر، در این فصل و بعد از جدایی از پرسپولیس راهی ذوب‌آهن شده و کار را در جمع شاگردان محمد ربیعی دنبال خواهد کرد.

کامیابی‌نیا که بعد از سال‌ها حضور در پرسپولیس و دستیابی به افتخارات قابل توجه، در نهایت پیراهن شماره 11 این تیم را تحویل داد، با حضور در ذوب‌آهن و در شرایطی که به دنبال استارت چالشی جدید بود با بدشانسی مواجه شد و مصدومیت باعث شد تا چند دیدار تیمش را از دست بدهد.

هافبک جنگنده ذوبی‌ها که روزهای تلخ و شیرینی را با پیراهن پرسپولیس برابر استقلال تجربه کرده بود، اکنون با پیراهن سبز اصفهانی‌ها باید به دنبال موفقیت در جمع شاگردان محمد ربیعی باشد. درست در روزهایی که رقابت در لیگ برتر برای رسیدن به‌عنوان قهرمانی به اوج خود رسیده و پرسپولیس و استقلال با فاصله یک امتیازی به دنبال دستیابی به قهرمانی این فصل هستند، کاپیتان اسبق پرسپولیس نیز انگیزه بالایی برای خودنمایی در تقابل با شاگردان جواد نکونام خواهد داشت.

کامیابی‌نیا در بازی رفت فرصت چندانی برای حضور در ترکیب تیمش برابر استقلال به دست نیاورد اما در همین دقایقی که در زمین حضور داشت، تیمش موفق شد گل دریافتی برابر حریف را جبران کرده و با تساوی از این جدال خارج شود. باید دید کامیابی‌نیا این‌بار در استادیوم آزادی که خاطرات شیرینی را در آن پشت سر گذاشته، قادر خواهد بود نمایشی به جا بگذارد که بار دیگر هواداران پرسپولیس نگاه‌شان به وی جلب شود یا خیر.

دیگر خبرها

  • آثار رضا مافی به موزه هنرهای معاصر می‌رود/نمایش برگزیده‌ای ازآثار
  • حزب‌الله: گنبد آهنین را با پهپاد هدف قرار دادیم
  • ربایندگان «یسنا» حرفه‌ای بودند | در کمال نامردی او را در میان کلزاها رها کرده بودند
  • بارش باران در جاده‌های ۱۱ استان
  • اجرای شیوه‌نامه نظام استاد شاگردی در دانشگاه آزاد اسلامی
  • کسب رتبه سوم گلستانی ها در مشارکت/ وجود۷۰۰ ناظر در انتخابات گنبد
  • (تصاویر) گنبد سرخ مراغه، یادگاری معماری سبک آذری
  • (ویدئو) خلق نقاشی‌های شگفت‌انگیز با ذره‌بین
  • بازگشت کمال به آزادی: امیدوار به خاطرات شیرین
  • روایت زندگی تنها شهید فرانسوی دفاع مقدس در نمایشگاه کتاب